Lokaler runt Siemianowka

dsc7385.jpg
Kvällshimmel i östra Polen                           Foto Göran Johansson Halmstadfoto
OBS!  Straz granicza ( gränspolisen) är aktiv i området, så se till att ni har med pass/Id-handlingar och bildokument. De är ofta intresserade var ni är bosatta under er vistelse i Polen, så ha koll på detta.
Dammen är en stor vattenreservoar och är den största klarvattenytan i denna del av Polen. Arter som annars är svårsedda på reselistan, som tex knipor och skrakar hittar man hyfsat lätt. Sjön omges i norr av torra marker och var tidigare ett fäste för blåkråka, men dessa är förmodligen utgångna nuförtiden. Men gör gärna ett försök i Kondratki (se nedan).   
Fågeltorn på södra sidan av Siemianowka-dammen 
52°53'58.97"N  23°52'59.90"O
På södra sidan finns ett torn, som är värd ett besök. Här har häckat citronärla. Förr var detta även en säker lokal för damssnäppa och även en liten chans på terek. Trevliga rovismarker öster om tornet, skrikörn av två arter är möjliga att se.  Från fågeltornet ser ni utan problem skäggtärna, vitvingad tärna och en hel del simänder om ni är på plats under vår-sommar
Så hittar du hit!

Havsörn Foto Göran Johansson Halmstadfoto
Järnvägsbanken i nordöstra hörnet
52°55'33.74"N  23°52'11.28"O
Ni kör ner via Szymki-Cisovka . Parkera vid den vita pumpstationen 500 meter N järnvägen. Vandra ut mot järnvägsbanken som leder över sjön. Citronärla häckar söder om järnvägen bara ett 20-tal meter från ”landfästet”. I övrigt gott om ägrett, örn, svarthuvad mås har häckat. Om ni tubar järnvägen österut, så ser ni Vitryssland . MIR-fred står det på en skylt vid gränsen.
Så hittar du hit! 
Dammsystem söder om Bachury.
52°57'14.32"N 23°47'12.23"O
Här vimlade det av fågel vid mitt första besök. Doppingar, änder, måsar mörklade vattenytan. Vid alla senare besök har det varit ödsligt på fågel. Kolla upp platsen om ni ändå är i krokarna, kan vara guldlokal!!
Så hittar du hit!
Kondratki
53°51'18.31"N  23°54'36.61"O
Några mil norr om Siemianovka-dammen  ligger byn med ovanstående namn.  Svartpannad törnskata och ormörn är alla inom de möjligas skara. Obehaglig närhet till Vitryssland, så ha koll var ni sätter fötterna.
Så hittar du hit! 
Visentmatning
52°52'54.80"N  23°49'8.93"O
ses på de öppna fälten från vägen mellan Siemianovka och Lesna.  Höga träställningar med tak över, står utplacerade på fälten. Givetvis ses inga visenter under senvår och försommar på platsen, men vintertid är en säker lokal för arten. Även varg frekventerar fältet under vintertid, ditlockad av de smågnagare som njuter av spillrorna från visentmatningen. Mindre skrikörn ses här under våren. 
Så hittar du hit 

Insekt Foto Göran Johansson Halmstadfoto
Kosy Most
Parkera vid 52°47'56.94"N 23°48'51.11"O och vandra sedan österut till floden. Ungefär 2-3 km att gå. Tidigare fanns här ett torn, men detta ska enligt uppgift brunnit upp. Spana ut mot ängsmarkerna på andra sidan floden/ån. Här sägs det vara 50 % chans att få se visent. Artlistan vid mitt besök blev morkulla, vitryggig hackspett, kronhjort, bäver, vildsvin samt en gigantisk fladdermus ( modell Draculas storebror).
Här parkerar du!
Hit ska du gå!