Lokaler runt Siemianowka

 


OBS!  Straz granicza ( gränspolisen) är aktiv i området, så se till att ni har med pass/Id-handlingar och bildokument. De är ofta intresserade var ni är bosatta under er vistelse i Polen, så ha koll på detta.


Dammen är en stor vattenreservoar och är den största klarvattenytan i denna del av Polen. Arter som annars är svårsedda på reselistan, som tex knipor och skrakar hittar man hyfsat lätt. Sjön omges i norr av torra marker och var tidigare ett fäste för blåkråka, men dessa är förmodligen utgångna nuförtiden. Men gör gärna ett försök i Kondratki (se nedan). 


Fågeltorn på södra sidan av Siemianowka-dammen

På södra sidan finns ett torn, som är värd ett besök. Här har häckat citronärla. Förr var detta även en säker lokal
för damssnäppa och även en liten chans på terek. Trevliga rovismarker öster om tornet, skrikörn av två arter är möjliga att se.  Från fågeltornet ser ni utan problem skäggtärna, vitvingad tärna och en hel del simänder om ni är på plats under vår-sommar

 Så hittar du hit!

Järnvägsbanken i nordöstra hörnet 
Ni kör ner via Szymki-Cisovka . Parkera vid den vita pumpstationen 500 meter N järnvägen. Vandra ut mot järnvägsbanken som leder över sjön. Citronärla häckar söder om järnvägen bara ett 20-tal meter från ”landfästet”. I övrigt gott om ägrett, örn, svarthuvad mås har häckat. Om ni tubar järnvägen österut, så ser ni Vitryssland . MIR-fred står det på enskylt vid gränsen.

Så hittar du hit!

Dammsystem söder om Bachury.
Här vimlade det av fågel vid mitt första besök. Doppingar, änder, måsar mörklade vattenytan. Vid alla senare besök har det varit ödsligt på fågel. Kolla upp platsen om ni ändå är i krokarna, kan vara guldlokal!!

Så hittar du hit!

Kondratki
Några mil norr om Siemianovka-dammen  ligger byn med ovanstående namn.  Svartpannad törnskata och ormörn är alla inom de möjligas skara. Obehaglig närhet till Vitryssland, så ha koll var ni sätter fötterna.

Så hittar du hit!