Bialowieza

dsc7568.jpg
Sumpskog vid Bialowieza     Foto Göran Johansson Halmstadfoto
OBS! För att besöka "strict reserve" så krävs en licensierad guide och även att entréavgift betalas till parken. Detta ordnar man på parkkontoret, men för att få bäst utbyte, bör man förboka från Sverige. Se till att få en skådarguide, annars riskerar man en guide som berättar om trädstruktur och åldersfördelning. Skådarguiderna har oftast lokaliserat hackspettshål, så de kan ofta skaka fram mellanspett, vitrygg, gråspett och ibland även tretåig hackspett.
Palatsparken- Palace Park i byn Bialowieza
Är centrerad kring ett intressant besökscenter/naturum, som ni inte ska missa. På besökscentret finns ett utsiktstorn med överblick över skogen och dess omgivningar. I slutet av maj/början av juni finns chans på häckande mellanspett och gråspett. Lundsångare är inte omöjlig vid denna tid och givetvis mindre flugsnappare och halsbandsflug. I dammarna som finns söder om parken finns givetvis trastsångare. På det lilla torget/marknadsplatsen så serveras en smaklig bigos(surkålsgryta) med vildsvinskött. Missa inte denna!  
Så hittar du hit!
Bron i östra utkanten av byn 52°41'23.64"N  23°52'46.34"O
Höksångare och gråspett kan skådas från bron och i ån finns bäver . Dessutom finns en vandringsled som utgår söder om bron  (52°41'20.01"N  23°52'39.88"O). Här kan man med flyt dra in järpe på reslistan. Notera att du bör hålla dig på den markerade stigen, då du är nära vitryska gränsen. Polska gränspolisen är här aktiv och föser förhoppningsvis bort dig från gränslandet. GÅ ALDRIG IN I VITRYSSLAND, även om det kan vara lockande. Din semester kan bli längre än vad du själv vill.
Så hittar du hit!
Djurparken
Strax före man kommer in i Bialowieza ( från Hajnowka-vägen) kan man svänga vänster/norrut in till djurparken. Här finns en betalparkering och marknadsstånd, med lokalt producerade varor. Inne i parken finns skogens djurliv presenterat med varg, visent, vildsvin, kronhjort och lodjur. Enligt uppgift häckade balkanspett inne i visenthägnet 2013. Då jag besöte parken för några års sedan, fanns det vitrygg i visentägnet.  
Så hittar du hit!
Zebra-Zubra
Nedlagd vandringsled som nås från vägen mellan Bialowieza  ( cirka 1 km från förstnämnda ort)och Pogorzelce. Här finns mellanspett, vitrygg, gylling mm. Även järpe finns vid surhålet mitt på leden. När vandringen är
genomförd kommer ni fram till djurparken. Inne i parken häckade vitrygg i visenthägnet för några års sedan. På leden även brandkronad kungsfågel. Obs! Denna lokal är inte lättillgänglig. Ledmarkeringar saknas och mängder av mygg, gör denna promenad till ett helvete!
Så hittar du hit 
Kunga-ekarna 52°43'41.03"N 23°47'24.27"O
Strax före Narew-vägen kommer ut på vägen mellan Teremiski och Pogorzelce finns ett gäng med stora ekar uppkallade efter polsk-litauiska kungar. Här häckar mellanspett. Ekarna är inhägnade med ett klent trästaket och ni ser dem från grusvägen.
Så hittar du hit!
Ängarna mellan Bialowieza och Pogorzelce
Jaktmarker för mindre skrik. Några hävdar att det är här man ska se ormörn, men jag har aldrig lyckats. I övrigt gödslat med flodsångare och andra trevligheter. Här finns även en chans att få se visent mycket tidiga morgnar (03.00-05.00). Visent kan även ses på ängarna söder om Teremiski. Normalt sett är visenterna skogsbundna under senvåren på grund av myggen, men går gärna ut och betar gryning och skymning. Att få se visent är en stor bonus och absolut inget man kalkylera med.
Bro vid bäckravin” mellan Teremiski och Budy  52°43'40.21"N 23°44'49.10"O  
Chans på alla spettar. Mellanspett häckade 2012 i vägkanten. Halsbandsflugsnappare och flodsångare är givna.På ängarna väster om Teremiski har jag observerat visent, både 2013 och 2014.  
Så hittar du hit!

Mindre flugsnapparlyssning vid Teremiski-bron
Budy
I slutet av byn gör vägen en 90 graders böj åt vänster. Parkera och lyssna. 2014 satt här tre mindre flugsnappare och sjöng.